Followers

Monday, May 28, 2012

MANUSIA MUDAH LUPA DENGAN KESENANGAN DAN KEINDAHAN YANG DIBERIKAN

Manusia mudah lupa. Kesenangan dan keindahan yang dimiliki sering membuatkan kita lupa bagaimana untuk mensyukuriNnya. Kita mudah mengabaikan dan kadang kala menidakkan apa yang sebenarnya telah menjadi milik kita. Kita tidak peduli kita tidak hairan kita tidak kisah akan kehilangan waktu itu. Semua ini terjadi kerana kita berasa sudah TERLALU SELESA dengan kesenangan yang dimiliki.
kebiasaannya ,bila kita dikurniakan nikmat, rezeki, kegembiraan mahupun kelebihan, seharusnya kita perlu bersyukur....=)

tapi...
bagaimana pula kalau kita diberikan kekurangan, kecacatan, kemiskinan, kedukaan dan ujian. Berapa ramai yang bersyukur?
tepuk dada, tanya iman?
Fikirkan setiap kekurangan yang diberikan pasti ada kelebihan yang diberikan. begitu juga sebaliknya. setiap kelebihan itu pasti ada kekurangan kerana kita memang di ciptakan lemah dan tidak sempurna.
Ingat kekurangan itu hebat. jangan pernah rasa rendah diri dengan kekurangan diri.

Kekurangan di dalam hidup kita bukanlah penghalang untuk kita berjaya dan lemah semangat kerana suatu hari nanti pasti akan datang seseorang melengkapi kekurangan kita dengan kelebihannya. jangan pernah berputus harap dan teruskan berdoa.
Dan ingatlah,setiap kekurangan yang kita memiliki yang merupakan kelebihan yang tidak ada pada orang lain. bukan semua orang dapat memiliki kekurangan yang kita ada. bukankah kekurangan dan ujiaan itu satu bentuk dan tanda sayangnya Allah kepada kita?

Jadikanlah kekurangan yang kita miliki itu sebagai sumber kekuatan, simbol kehebatan dan bukanlah sesuatu yang menghancurkan..Bersyukurlah dengan setiap kurniaanya..Kebaikan mahupun keburukan...=) Entri diatas sekadar renungan yang ingin dikongsikan kepada rakan reader dan juga buat diri sendiri yang serba kekurangan  ini untuk lebih kuat dalam menjalani liku-liku kehidupan seharian..
supaya HARI INI LEBIH BAIK DARI HARI SEMALAM =)
by HARI INI DAN SEMALAM

4 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

nme pun manusia...mmg manusia ni selalu x pernah cukup..

Adam Haiqal said...

pandai kau menulis..BM kau A ke dulu?hahaha
aku xreti sgt nak bermadah helah..:)

[k]o{q}i[n] said...

err... baik ustaz... :)

Anonymous said...

sory out of topic btw how to put ikon twitter like u..i mean the bird..can u gimme the link..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...