Followers

Saturday, March 5, 2011

KALAU KITA SUKA KAT SESEORANG..PERLU KE KITA BERTERUS TERANG...??


Salam..hye semua..rasaNnya dah lama aku meninggalkan blog aku ini kesunyian kan.hehe..
anda semua apa khabar..?harap sihat walafiat..aku disini baik-baik ja..alhamdullilah segala yang dirancang berjalan dengan lancar...
jam tepat menunjukkan pukul 5.00 pagi (memang dah confirm esok aku tidur sampai malam kan..hehe..astagfirulllahazim)
aku ada menerima maklum balas daripada seorang yang sahabat yang aku sayang dalam diam-diam..hehe..(dia ja yang x tahu..hehe),.. yang bertanyakan 
"kalau kita dah mula kat seseorang..perlu ke kita berterus terang...?
kalau anda apa jawapan anda,..?nak berterus terang ke ke tidak..?
soalan cepumas nih...huhu

ada sesetengah orang berani untuk berterus terang...
"hey awak..saya suka awak"...
pastu nah amek ko kena tampar kat dahi setempek..!.."haha
x best langsung kan confess cara tuu..tak romantaik langsung..lagipun bila kita berterus terang macam tu..kita tidak tahu sama ada orang betol-betol suka kat kita atau tidak..x pasal2..jadi bertepuk sebelah tangan plak...huhu

tambah-tambah apabila jatuh hati kat kawan sendiri kan.padahal dulu tak bajet pun nak jatuh hati..tapi nak buat macam mana dah perasaan itu datang tanpa disedari..bagi aku normal lah perasaan cinta itu tetap akan ada pada seseorang..
bagi aku alasan untuk berterus terang dengan seseorang ni perlu ada kejujuran dan masa yang sesuai..bukannya dilakukan dalam keadaan yang tergopoh gapah..ini kerana apabila bercerita tentang perasaan, ini adalah sesuatu yang sensitif.. kalau silap bicara boleh teruss kena reject...haha
( eh..awak baca nih jangan serius sangat tau..tenang je laa..jangan fokus sangat..hehe)

bagi pendapat aku kalo kita memilih untuk tidak berterus terang.. kalau kita suka kat seseorang.. (bajet pemalu lah konon si penulis blog hari ini dan semalam..hehe
.cukuplah sekadar kita mengambil berat.. berbuat baik.. sentiasa memahami seseorang itu...
bagi aku apabila kita cuba belajar untuk memahami seseorang..cares..automatik "chemistry in relationship" .. jadi sebaiknya kita "rilex" je..konon lagak cool lah..menahan perasaan...:-)

soal melepas ke or lambat untuk bertindak berterus terang itu adalah yang terakhir... jangan terasa diri itu stress atau frust pulak...yang penting kita dah letakkan kepercayaan kat seseorang tu..yang selebihnya terpulangkan... soal jodoh dan pertemuan adalah ditangan tuhan,.. kita sebagai manusia hanya merancang..
"kena ingat bunga bukan sekuntum dan kumbang bukan seekor "..
ramai lagi yang lebih baik menanti anda dihadapan..d
ini adalah pesanan untuk anda dan untuk diri saya jugak k..

tiba-tiba aku terfikir juga..berterus terang ini sebenarnya adalah perlu..bila difikirkan balik sampai ke subuh ini berulang ulang kali...aku merasakan bila kita berterus terang.. kita jujur dengan diri kita sendiri.. kita tahu apa yang kita nak..dan tak semua apa yang kita nak, kita dapat kan..
Yang penting bersikap positif, bila kita fikir benda yang baik-baik, maka hasilnya akan baik. Tapi kalau hasilnya tidak seperti yang kita harapkan, itulah yang terbaik untuk kita ketika itu.

Yang penting, adalah niat kita. Kalau niat kita baik, maka akan jadi baik(:-






~anda pula bagaimana..?kalau awak suka kat seseorang..adakah anda juga akan melakukan perkara yang sama macam saya....berterus terang atau berdiam diri...????
 

by HARI INI DAN SEMALAM








31 comments:

husna yg suka pada muzik said...

aiyaaa...encik hari ini dan semalam dah jatuh cinta...siapakah wanita bertuah ini??/hehehe..bahagia la dia..hehehe...
kalo husna husna diam2 jer...husna jenis pemalu la...hoho...serius malu...pendamkan jer...huhu..tapi husna dah jumpa betol2 husna suka,dia pun suka husna tapi kami still diam2...kwn2 jer yg ckp..adoi...mcm mne nie...sama2 kita cari jalan kan encik hari ini dan semalam...

iskandarzulkarn9 said...

eeh..eh....my statement tu umum taw..
x da kena mengena ngan saya pun lah...
hahaha..
eh.soalah awk nih agak cepumas jgk yaa..?hehe
:-)
erm..fikir fikirkan..~

Ieda Syakilla said...

hai megat =) lama rasanya takde entri baru kan, tibe2 nah amik kau, tajuk hangat tu...hehe..

kalau saya la kan megat, saya buat cara yang amik berat tu je, and be COOL ^_^

itu rasanya paling baik. tp x salah kalau berani berterus terang, cuma kenalah bersedia, n jgn pulak sedih kalau2 si dia tak suka kite kan..hihi..

itu hanya pendapat saya jew :)

Ayuni said...

hm, sye pnh berterus terang n di reject, x malukn....tp time sye x berterus terang dier pulak yg berterus terang....tp sebaiknye baik berterus terang, klau x ckp, maner dier tau....

shaefa said...

salam..megat iskandar zulkarnain..(^_^)
bg sy la kan..terus terang tu lebih baik..terime ke xterime,cite kemudian..yg penting,mcm yg kamu kate la..niat dihati tu kene baik..kalo niat kite baik,insyaAllah sumenye akan jadi baik2 saje..(^_^)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

woo..anda dilanun cinta???congrate!!!

terus terang lebih baik..x pon melalui perilaku jg bole menampak kan..

Eda said...

terus terang is better...=)

Gimi said...

Kalau ak, diam je..

Stuju dengan Eda..terus terang lebih baik..

Lagipun, bila kita sukakan seseorang, tiada syarat dia kena suka kita juga...mana tahu, dia tunggu kita luahkan perasaan...

si ngokngek said...

terus terang ja..mna tahu girls tu pun tgh tunggu kita...tak kan nk tunggu kena kebas,..

Manja (let it be my sweet name) said...

kalu gurl x kan la berterus terang kan, mcm kurang manis la tapi kita boleh berterus terang dgn cara layan kita kepada die, x kan la die tu stu*id sgt x faham2 yang kita suka kat die kan, atau die just buat2 x paham sbb nk tolak x sampai hati, so sape2 yang berani ambik risiko terus kan berterus terang kalu x berani try la cara manja nie :)
manja pernah la buat and the answer is NO, di tolak secara berhemah melalui cara perbuatan

hadifar-fyda said...

like ur entry.....hikhik....

tp kal0 ada yg da berkenan tu kan..better terus terang jer....laki 0k la...tp kal0 pompuan x m0lek kan....mcm perigi cari timba plak....(aku ni kun0 sket)....aku punya style...relax je...kal0 ada j0d0h...ada la...xde...makna nye bkn j0d0h...ye tak....

salwaismail said...

entry kau semua best-best!
terus terang je la.
:DD

tomatokering :) said...

diam diam jela..huu

feeza_rashid said...

kenapa lah aku tak baca post ni dari awal lagi. kalau tak, aku mesti takkan menyesal mcm ni sekali. aku syg sgt2 kawan aku. once relationship happened, all things get difference. aaa. tak suka2! tetiba emo an kat sini. ahaha. sori bro!

Anonymous said...

hai...sy slalu sgah dtg jenguk blog ni...yup...sy jtuh cinta dgn pnulisan blog ni...tp untuk b'trus trang pd org yg kta ska itu t'lalu pyah...sy jgak pmalu nk ckap sy ska kan seseorang...just tnjuk kta ska tp klaw dh si dia wat xpham jgak ssh la...tp sy ttp m'harap akn dia pham apa yg sy tnjukkan...erm...ssh jgak kan... :)

mazni_ani@yahoo.com

Shaherah said...

shera diam kan jek.. sbb nnti org ketawakan kita.. ye lar.. kita perempuan.. bila kita yg terus terang.. dia ketawakan kita.. baik diam..

kalau berterus terang takut hubungan yg dulu kawan dah jadi renggang.. dh x mesra dulu.. kan spoilt kan?

Asiah Jaffar said...

sy suka berterus terang je. tapi laki yang sy suka tu tak layan saya plak.. hadehh..dia "cakap jgn gopoh2, kita kawan dlu ye..?" ahaha.. =P

purplerose said...

Mmg kdg2 ada rasa ingin berterus terang...tetapi jika ditolak pasti akan menyakitkan hati sendiri....so adalah lebih baik jika ALLAH sahaja yg tahu apa yg kita rasa...igt hanya ALLAH sahaja ...sesiapun termasuk kwn2 x perlu tahu...

hamizah said...

betul tu tapi saya asyik terfikir pasal dia kenape yer....

Hasmiera Hashim said...

takut nak berterus terang.takut hilang hubungan yang sedia ada kalu kena reject.susahkan..haihh

Anonymous said...

hey :)
4th knl dier..sy ambik keputusan utk trus lamar dier..but b4 nk lamar sy ckp kat ati..klu dier reject..makne nyer dia bukn utk sy..lantak la org nk ckp ape..sy tau ape yg sy nk..& sy rase dier yg tbaek utk sy..hurmmm abg 2 juz angap sy cm adek -_- redo jep la~

kerm said...

penah tnye kat fren...malu pon ade..last last kene rejek..haish..malu pon ade..but friendship still on (;

kerm said...

penah cakap..kene rejek...malu tol..tp for the sake of me (:
luckly friendship still on..pheww

Fadhil Razi said...

Sy mula2 kwn je dgn perempuan ni..tp bila dia bagi respon ,lama-kelamaan sy jd sayang kt dia...jadi,perlukah sy bagi tau dia yg sy suka kt dia?
Atau tunggu masa yg sesuai?

whitestyler said...

saya pon suka kan kawan saya sendiri. tapi takut sangat nak berterus terang. takut our relationship as a friend jd renggang.walhal masa kawan rapat. patut ke kita berkawan je ><

whitestyler said...

berterus terang sangat susah untuk kaum hawa. :) saya pon mengalami situasi iaitu menyukai kawan sendiri dalam diam.perasaan tu wujud masa dia imam kan peserta peserta camping. hehe.nak berterus terang yang kita suka kat dia.? sangat takut dan perasaan malu y menbal menguasai diri dan takut hubungan kami sebagai kawan jd lain. :) #memendam perasaan itu amat sakit okay.

whitestyler said...

saya pon suka kan kawan saya sendiri. tapi takut sangat nak berterus terang. takut our relationship as a friend jd renggang.walhal masa kawan rapat. patut ke kita berkawan je ><

hasanah sudin said...

sma yer mcm sya...sya suka gak dekat seseorng..kiteorg kwn la...nk kta rapat 2 xda sgt..lau jmpa 2 msti da benda yg nk gaduh..tp entah perasaan suka ni dtg tba2 yer..x thu la..bley suka dia...kelakar jga,tp yg mlasnya...sy rsa dia msti x suka sy ni..just anggap mmbr je kt..

Site Owner said...

hurm..mcam2 cara setiap org..setiap manusia tu unik n ada mcm2 idea n cara...jemput singgah ke laman blog saya...nooraziesyamiranooryakin.blogspot.com

Anonymous said...

Saya suka awak..hee

Anonymous said...

Xpernah rasa perasaan mcm ni..hari2 ingat dia.tp, x sure kalau dia jg berperasaan yg sama.nak meluahkan takut nt kwn jd lawan.maklumlah sy ni perempuan.ptt pendam atau luah? Sy dah konfius.kalau keluar ramai2 hati sy bdebar2 smpi kdg2 xdpt pandang muka dia pun.adakah normal? Tp, tu la sy pernah dgr dr kwn lelaki lain , dia ckp ngan kawan tu sy ni bukan la taste prp pilihan dia.mgkn patut pendamkan je..dahla sy lebih tinggi n agak chubby.mgkn x jodoh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...