Followers

Sunday, April 1, 2012

BENDA KECIL BAGI LELAKI ADALAH BESAR BAGI WANITA

Kedengaran bunyi siulan burung-burung di tingkap bilik di suatu petang yang mendung ini memberiku satu inspirasi untuk menulis entry di blogku ini yang sudah berkurun tidak ku singgah..
berbalik kepada tajuk entry aku diatas, sebenarnya naluri lelaki dan wanita adalah berbeza hakikatnya masing-masing saling memerlukan..

actually, its hard to find someone that can really understand you....susah sangat kita nak cari seseorang yang betul-betul memahami kita. Even orang yang dah berkahwin sampai 10 tahun pun belum pasti dapat memahami pasangannya.

bagi orang lelaki mereka gemar menceritakan masalah mereka kepada rakan-rakan lelaki yang lain,hal ini kerana pemikiran mereka lebih kompleks dan simple. Mereka lebih suka meluahkan masalah mereka kepada rakan-rakan mereka dari menceritakan kepada teman wanita atau keluarga mereka. Tetapi hal ini kebiasaannya tidak bagi orang perempuan. Orang perempuan yang menceritakan masalah mereka biasanya inginkan orang lain prihatin serta memberi perhatian terhadap masalah yang mereka hadapi. Sebab itu, orang lelaki jika ingin mengambil hati wanita, jangan sekali-kali cuba memberi pelbagai nasihat dan pandangan untuk menyelesaikan masalah mereka. Ingat, mereka inginkan perhatian anda, bukan pandangan anda tentang apa yang harus mereka perbuat. Nasihat itu perlu juga, tetapi janganlah terlalu berlebihan tanpa menunjukkan betapa prihatinnya anda terhadap diri mereka.
Dari aspek yang lainnya pula, orang lelaki tidak seperti orang perempuan yang sangat terperinci dan teliti. Mereka tidak suka ambil tahu hal benda yang remeh temeh. kalau boleh nak fikir senang ja tanpa menyerabutkan atau melambatkan fikiran mereka. Orang perempuan mengambil berat tentang tarikh-tarikh istimewa, kenangan dan hal-hal lalu dan lain-lain perkara yang mungkin orang lelaki sudah tidak berminat untuk ambil tahu. Minda orang perempuan sangat terperinci dan mementingkan ‘details’. Hal remeh temeh pun diambilkira. Sebab itulah orang perempuan boleh mengungkit perkara yang sudah berlaku bertahun-tahun lamanya yang mana bagi orang lelaki, sudah tidak relevan untuk difikirkan lagi. 
Sebenarnya ini adalah kelebihan orang perempuan. Dengan minda dan cara berfikirnya begitu, mereka boleh menjadi seorang ibu dan penjaga yang baik. Sedang mereka memasak di dapur contohnya, mereka boleh memikirkan mengenai anak mereka yang bersekolah, baju yang belum dibasuh, barang-barang dapur yang hampir habis dan macam-macam lagi...
kalau anda tidak percaya, cuba lihat ibu anda di rumah betol atau tidak...????hehe
sebenarnya, banyak lagi perbezaan antara lelaki dan wanita, rasanya cukup disini sahaja saya berkongsi pendapat bersama anda. segala yang anda baca tadi adalah berdasarkan pemerhatian saya sendiri dan maklumat hasil dari bahan bacaan di internet,ceramah dan sebagainya.
by HARI INI DAN SEMALAM

5 comments:

~~faizatul akma~~ said...

oh..perempuan camtu ke?? tp saya tak detail sgt and i'm very simple and ringkas dan tak cerewet pon..hurm, tp betul la..kbykn perempuan mmg camtu pon..tp tak semua..depends on persekitaran n cara seseorang itu dididik juga dan tak semua lelaki simple je pemikirannye sbb saya pnh jumpe lelaki yg sgt cerewet and complicated..it's annoy me when lelaki cerewet mcm perempuan..haha~

[k]o{q}i[n] said...

senanye lelaki dan perempuan ada kelebihan masing2.. cuma yg penting adalah komunikasi dan tolak ansur... :)

Rozuan Ismail said...

nak find someone yang really understand our soul is a hard task, actually. hope me find someone too.

p/s first time jejak sini.

Anonymous said...

salam. Suka tulisan dalam blog ini. Teruskan menulis ya!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke lg cite ngn kwn pempuan sbb depa lg paham kot..ade kwn laki yang jz dgr & x de respon..x sronok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...