Followers

Saturday, July 16, 2011

DARI KACA MATA:WANITA MEMANG CEPAT CEMBURU KAN...?

DEFINISI "CEMBURU" menurut kamus- adalah ketakutan berpindahnya rasa kasih sayang terhadap orang lain, atau ketidakpercayaan akan kesetiaan orang yang dicintai, seperti suami, isteri kekasih atau rakan..
(tetiba jadi rajin plak aku kan menyelidik menggunakan kamus..cewaahhhh)..haha

Sifat cemburu ini boleh juga boleh wujud dalam persahabatan ,adik beradik.
aku pernah juga terdengar "cemburu tandannya sayang"..
betul ke statement ini yah...?
HEHE

si penulis blog HARI INI DAN SEMALAM cuba merungkaikan dengan sifat cemburu ini..dan bagaimana pula dengan anda..?adakah anda juga mempunyai sifat cemburu...???
sesungguhnya sifat cemburu adalah naluri manusia yang sukar dibendung.
Namun begitu sifat terlampau cemburu yang mencapai tahap ‘cemburu buta’amat tidak digalakkan kerana ia boleh menggugat hubungan sesebuah rumahtangga begitu juga ketiadaan langsung sifat cemburu pula sebenarnya boleh membawa akibat buruk kerana ia boleh menjadi punca pasangan ‘mudah dikebas orang’.
Dengan itu terdapat dua jenis cemburu iaitu cemburu yang positif dan cemburu yang negatif...

Bila berbicara tentang cemburu juga, ramai menuding jari mengaitkannya dengan kaum hawa di mana mereka beranggapan bahawa kaum wanita ini sangat kuat cemburunya..tapi betul ke kaum hawa ini lebih tinggi tahap cemburunya..??
Dalam soal ini, sebenarnya sama ada lelaki mahupun wanita masing-masing mempunyai sifat cemburu. Cuma yang membezakannya ialah tahap cemburu tersebut dan sejauh manakah perasaan cemburu itu berjaya dikawal...

sebaik-baikNya..terpulang kepada diri kita sendiri kan sejauh mana kita meletakkan tahap kecemburuan dalam diri kita..

anda pun dah besar panjang kan..seelok-elokNya perlu ada kesabaran dalam diri kita...yang penting adalah sifat "kesederhanaaN"..




by HARI INI DAN SEMALAM


10 comments:

Raja Syakirah said...

to be honest
saya kuat cemburu
tapi bertempat
dan selalunya kalau instinct saya kuat untuk cemburu maknanya si kekasih itu memang betol melakukan perkara yang tak diingini. kalau tak, saya takkan cemburu membabi buta..

dan dengan cemburu ini jugak dapat bukak segala penipuan yang di lakukan oleh pasangan..

itu saya lah. haha.
apa pon, saya single. bhahaha. tapayah nak cemburu kat sape2
=P

[k]o{q}i[n] said...

nice one dude...

fadwa daud said...

betul tu:)
apapun,manusia ttap takkn dpt lari dari sifat tu..even dlm pelajaran,pekerjaan,ataupun hubungan..

zezolla_atin said...

tadak bf tadak cemburu . ahahaha

Miss Nieyna said...

bangkang ! bangkang ! laki lagi kuat cemburu . terutama tuan punya blog ni kan ? agree classmate ?

Nurainaa Sofia Nurazizul said...

jeles kene bersebab lar kan. takkan lar bile nampak couple kite ngan orang laen sikit2 nk jeles. padahal takde ape pun. hehe :D

::FAIZ FARISH:: said...

cemburu tanda sayang

tomato said...

gua berani bet laki lagi kuat cemburu dari gegurl ;p

She's Gee said...

itukan sudah menjadi sifat semulajadi wanita.. =)

Nur Aizureen Md Zahir said...

jealousy ~! hurm,,salah satu cara ntk kita tunjuk yg kita care bout something/someone..asalkan tak terlampau cemburu suda..sebab nnt kita gaks yg merana :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...