Followers

Monday, June 27, 2011

KENAPA KEDAI MAMAK MENJADI PILIHAN BUDAK-BUDAK SEKARANG..?

Sekali pusing sekali mai...pi mai pi mai tang tuu jugak..
X habis dengan lepak kat kedai mamak...tambah kalau ada game bola EPL..MAHARAJA LAWAK..KOnsert......atau sekadar ingin melepak minum..isap okok tang luu..ditambah pula dengan bicara luahan hati kepada member2....hehe....memang taksub sungguh melepak kat kedai mamak nie kan...?full je table..haha 


Kalau bagi budak lelaki memang gemar lah lepak minum kat kedai mapley nie kan..kadang-kadang kalau ada game sampai 2-3 pagi...sampai dengar azan subuh baru nak pulang...haha..
berbeza pula dengan kaum wanita nie..sebut sahaja "kedai mamak"  ramai yang menunjukkan mimik muka yang mengelikan..maybe geli tengok "mapley" kot..entahlaa.....hehe


bagi pendapat aku sendiri...makanan yang disediakan terdiri daripada menu yang digemari ramai seperti roti canai..roti nan..nasi kandar ayam tandoori...dan maggie goreng mamak tetap menjadi favourite walaupun harganya sangat mahal...
kalau kita tengok..kebanyakan kedai mamak nie dibuka 24 jam setiap hari,jadi bagi mereka yang ada sindrom masalah lapar secara tiba-tiba akan menjadi destinasi pilihan mereka..kadang-kadang sampai boleh bau ketiak mapley tuu kan...kita bley tengok betapa tekunnya mereka bekerjaa..haha!!


tetapi kita perlu ingat jangan servis yang bagus kita support mereka kaw2 sampai jadi kaya raya kerana majoriti pekerja-pekerja bukannya 100% islam pun kan...
tahukah kita kedai mamak lah yang mahal dari serba serbi...kerana servis yang bagus, kita lupa dengan harganya yang buat kita miskin dalam sekelip mata..
Cuba bandingkan harga milo ais kedai mamak dan melayu... mamak 1.80... melayu 1.60... mamak plak bukan pakai milo original, tapi pakai serbuk koko yang tak sedap rasa dia...
sebenarnya entry aku diatas x bermaksud pun nak boikot atau sebagainya kerana aku juga melepak jugak kat kedai mamak nie..cuma nak pembaca memikirkan keadaan yang sebenarnya...jangan kita terlalu mengagungkan restoran mamak atau taksub sangat....
semuanya terpulang kepada kita sendiri kan.....hehe
tetapi ada satu fakta yang terbukti kebenarannya....

"kedai mamak x penah mbeli bekalan garamnya sendiri..
oleh kerana mereka membuat garam mereka sendiri...." 
 lu pikir2 lah..hehe
by HARI INI DAN SEMALAM

5 comments:

BUDAK TINGGI said...

betul2..mamak mahal giler mknn die ..tp ttp gak rmai org..pelik betul kan..

salwaismail said...

salwa buat GA ajak awak join :)
http://salwaismail.blogspot.com

meaw said...

depa buat garam dia sendiri bermaksud peluh depa yang turun dari celah-celah bulu roma dilengan semasa menebar roti canai,auwwwwww... mabeles gitu :D

dR_t0ts ^o^ said...

hahaha..maybe area shah alam mahal kot..to mamak terbaik adelah kat penang.. murah and yummilicious!^-^

dR_t0ts ^o^ said...

hahaha maybe mamak kat shah alam kot yg mahal..mamak terbaik adelah kat penang...murah n yummilicious!^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...